Rubber mal uit 2 delen

Een rubber mal uit 2 delen.

Als we een beeld willen inleggen met polyester of was hebben we een mal nodig uit 2 delen.

Is het beeld gemaakt in gips of een andere hard materiaal maken we een scheidingsrand uit klei.foto 1.We voorzien ook de kleirand van noppen zodat als we de twee helften op elkaar leggen geen verschuiving krijgen.foto2.

Voordat we de rubber aanbrengen smeren we het beeld in met een losmiddel zodat de mal er goed afgaat.Hiervoor gebruiken we bruine zeep of PVA.

De eerste laag wordt erop gezet.

Als de eerste laag hard is,gaat de kleirand eraf en gaat de andere kant onder de rubber.Vergeet niet eerst de rand van de eerste rubber in te smeren met een loslaag.Vaselinne vb.

Nadat de rubber is uitgehard kunnen we de steunmal maken.Bij grote beelden maak ik de steunmal in plasticrete.Dan hebben we een lichte en sterke mal en is het geheel goed te hanteren.  

 

Bij een beeld in natte klei gebruiken we lamellen.Dit zijn dunne aluminium plaatjes die we in het beeld steken.Op de plaatjes brengen we ook de noppen aan zodat de rubber mal mooi in mekaar past.Sommige kleien reageren met de siliconen rubber en krijgen we blaasvorming.Daarom smeren we het kleibeeld in met PVA.

De rest is zoals gewoonlijk.

Beeldhouwen Storms | Wittevinnestraatje 27, 3130 Betekom | 0479 060 260            Realisatie website: Imaginist